Ahogy a koktélok összetétele, úgy elnevezésük is elsősorban a fantázia dolga, de vannak konvenciók, melyek a saját kreációk elnevezését is segíthetik. Bizonyos kifejezések alkalmazásával (többé-kevésbé) utalni lehet az ital karakterére, díszítésére, az elkészítés vagy éppen a felszolgálás módjára.

Blazer: forró ital, amelyet a felszolgálás előtt meggyújtanak; szinte teszőleges formájú, de hőálló pohárban szolgálják fel

Bólé (Cup): gyümölcsből, borból és pezsgőből készült ital; rendszerint hűtve, széles szájú fülespohárból fogyasztják, kiskanál is jár hozzá

Cobbler: gyümölcsöt tartalmazó, csekélyebb alkoholtartalmú hosszú ital, amelyet sok tört jéggel (többnyire keverőpohárban) készítenek, s (esetleg) szódával vagy pezsgővel öntenek fel; magas, egyenes vagy széles szájú talpas pohárban kínálják; rendszerint szívószál és kiskanál is jár hozzá

Collins: citromot tartalmazó, hosszú, frissítő ital, melyet szódával, vagy más szénsavas alkoholmentes higítóval öntenek fel; általában hosszú, egyenes vagy enyhén szélesedő, némely esetben talpas pohárban készítik és kínálják (a Collins lényegében a Sour amerikai megfelelője)

Cooler: enyhén édeskés hosszúital, amit legtöbbször erősen hűtött gyömbérrel (esetleg szódavízzel) öntenek fel, rendszerint citromhéjspirállal díszítik; széles és középmagas, vagy magas, s esetleg enyhén szélesedő pohárban, szívószállal kínálják

Coup: gyümölccsel, borral és pezsgővel készült ital; talpas, esetleg füles pohárban szolgálják fel (más források szerint gyümölccsel, fagylalttal és tejszínhabbal készített alacsony alkoholtartalmú ital)

Crusta: olyan (rendszerint rövid) ital, amelynél a pohár peremét crustázták, azaz porcukorral, vagy sóval díszítették; elsősorban finomabb talpas poharakat szokás crustázni, de előfordul szélesebb talpatlan poharaknál is; rendszerint szívószállal kínálják (lényegében csak felszolgálási módot jelöl)

Daisy: gyümölcsöt, vagy gyümölcsszörpöt tartalmazó, mérsékelt alkoholtartalmú, rendszerint édes ital, sok tört jéggel készítve; széles, alacsony, vagy borospohárban, esetleg pezsgőskehelyben - gyümölcsökkel díszítve - szolgálják fel, szívószál és kiskanál is jár hozzá

Daiquiri: rummal, zöldcitrommal és cukorral készített ital; rendszerint talpas pohárban kínálják

Egg-Nog: tejjel (vagy tejszínnel) és tojással készült, édesített hideg vagy meleg ital, amelyet talpas pohárban szolgálnak fel, s rendszerint reszelt szerecsendióval díszítenek

Fix: tört jéggel készített, nagyobb alkoholtartalmú (egyes források szerint rövid, mások szerint hosszú :) ital; talpas vagy talpatlan :-)) pohárban készítik és kínálják

Fizz: szódával higított citromos, cukros ital (lényegében alkoholos limonádé); boros, vagy magas, talpatlan, enyhén szélesedő,  ún. fizz-pohárban szolgálják fel (ha még tojásfehérje is kerül a shakerbe, akkor Silver Fizz, ha sárgája, akkor Golden Fizz)

Flip: tojássárgájával készült édesített rövid ital; borospohárban, pezsgőskehelyben vagy keskeny talpaspohárban (rendszerint szívószállal) szolgálják fel; gyakran díszítik szerecsendió-reszelékkel; hideg és meleg változatai is léteznek

Frappe: sok-sok apróra tört jéggel (olykor fagylalttal) elkevert (egynemű) szesz, boros vagy pezsgőspohárban, szívószállal felszolgálva

Frozen: nagyon erősen hűtött - rendszerint jégkásába turmixolt - ital; (lényegében csak felszolgálási módot jelöl)

Glacé: apróra tört jéggel kevert, előhűtött rövid szeszes ital, amihez külön hideg vizet is kínálnak; (lényegében csak felszolgálási módot jelöl)

Golden: italok (pld. Fizzek) tojássárgájával készült változata

Grog: cukrozott és fűszerezett szeszes ital, amit forróvízzel (vagy teával) öntenek fel, s hőálló fülespohárban kínálnak

Highball: szénsavas üdítővel vagy szódával felöntött szeszes ital, melyet citrushéjspirállal díszítenek; magas, egyenes, vagy enyhén szélesedő talpatlan pohárban (esetleg ballonpohárban), szívószállal szolgálják fel

Ice Cream Soda: gyümölcsszörpből, fagylaltból és szódavízből készített, rendszerint alkoholmentes ital; kiskanál és szívószál is jár hozzá

Julep: friss mentával készült hosszú ital, amelyet hosszú egyenes vagy talpas pohárban, tört jéggel és szívószállal szolgálnak fel

Knickebein: olyan rétegezett ital, amelynél az egyes italféléket egy-egy tojássárgájával választják el; speciális, ún. knickebein-pohárban szolgálják fel

Koktél (Cocktail): bár a kevert italokat általánosságban is szokás koktélnak nevezni, a szűkítő szakmai értelmezés szerint a koktél rövid, legfeljebb 7 cl-es, keverőpohárban vagy shakerben hűtött, de végül leszűrt, s így jég nélkül felszolgált kevert ital, amelyet rendszerint előhűtött talpas (koktélos) pohárban szolgálnak fel

Neat (Straight up): keverés, higítás és jég nélkül kínált szeszesital (csak felszolgálási módot jelöl)

On the rocks: alacsony, széles, talpatlan pohárban, néhány jégkockával kínált (rendszerint nem kevert) ital; (lényegében csak felszolgálási módot jelöl)

Oyster: egyebek mellett (hús)levessel, fűszerekkel, tojássárgájával kevert párlat, amelyet főleg másnaposság ellen használnak

Pousse Café: különböző színű és fajsúlyú italokat tartalmaz, úgy egymásra rétegezve, hogy azok ne keveredjenek; keskeny, hosszúfejű, talpas pohárban, szívószállal kínálják

Puff: brandy (esetleg más párlat), valamint tej és szódavíz felhasználásával kevert hosszú ital

Puncs (Punch): eredetileg cukorból, citromléből, rizspálinkából, teából és vízből készült forró ital, amit fülespohárban szolgálnak fel; (ma már az e néven futó hideg és meleg italokban talán csak a cukor hozzáadása a közös ;-)

Rickey: zöldcitromlével vagy citromlével készült, különösebben nem édesített, szódával felöntött frissítő ital, amelyet hosszú egyenes (ritkábban talpas) pohárban készítenek és szolgálnak fel, s rendszerint citromdarabbal/héjjal díszítenek

Scaffa: különböző színű és fajsúlyú italok egymásra rétegezve, de itt - ellentétben a Pousse Café-val - a rétegek kissé keveredhetnek

Shakerato: keveretlen és higítatlan ital, melyet shakerben - jéggel összerázva - jól lehűtöttek, majd pohárba szűrtek (csak felszolgálási módot jelöl)

Shooter: kicsi, vastag talpú röviditalos pohárban (stampedliben) felszolgált kevert vagy egynemű ital (csak felszolgálási módot jelöl)

Silver: italok (pld. Fizzek) tojásfehérjével készült változata

Sling: cukorral, citromlével és behűtött vagy forró ivóvízzel készült ital (más forrás szerint párlatból, likőrből és gyümölcsléből kevert, sok jéggel felszolgált ital)

Smash: friss mentával shakerben kevert párlat, sok jéggel felszolgálva

Soda: valamilyen szeszesital hűtött szódavízzel vagy szénsavas ásványvízzel felengedve

Sorbet: sok (gyümölcs-) fagylalttal készült és gyümölccsel díszített alkoholos ital; rendszerint kehelyben, kiskanállal (és szívószállal) kínálják

Sour: sok citrommal készült és kissé édesített hosszú ital, amelyet shakerben erősen hűtenek és boros, vagy magas, talpas, szűkülő szájú, ún. sour-pohárban szolgálnak fel (a régebbi irodalom még egy talpatlan, deréktájt karcsúsított fazont nevez sour-pohárnak)

Swizzle: darált jéggel készült hosszú ital, amelyet (jellemzően cukrozott) pálcával "fagyosra kevernek", általában magas, talpatlan, egyenes pohárban kínálják

Toddy: (rendszerint forró) vízzel felöntött, s fűszerekkel is elkevert párlat

Tropicana: trópusi gyümölcsökkel, illetve gyümölcslevekkel készített kevert ital

Twist: olyan ital, melyet közvetlenül a felszolgálás előtt - egy citrushéjdarabka megcsavarásával - megpermeteztek citrusolajjal, majd a héjdarabkát is beledobták (csak felszolgálási módot jelöl)

Virgin...: kevert italok nevének első tagjaként az alkoholmentességre utal

Zoom: mézzel és tejszínnel készült ital; talpas pohárban, szívószállal szolgálják fel

A szakirodalom még számos más kokéltípusról is beszél, bár azok meghatározása olykor szögesen ellentmondó a különböző forrásokban. Azt a kreációt, amit még így sem sikerül besorolni, egyszerűen Fancy-Drink-nek, azaz fantáziaitalnak szokás nevezni.


Ez a lap a Mr. Mixer oldala. Gazda: csomópont. Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!