A különféle koktélkönyvek számtalan pohárfajtát ismernek: a főbb típusok, s azok stílusvariációi mellett sok italnak van saját, jellegzetes ivóedénye. Közöttük eligazodni már csak azért is nehéz, mert az egyes szerzők olykor ugyanazt a nevet használják a különböző karakterekre, vagy éppen fordítva, más-más néven emlegetik a hasonlókat. Ráadásul gyakran abban is ellentmondanak egymásnak, hogy az egyes koktélok szervírozásához melyik a legmegfelelőbb pohár. Éppen ezért a Mr. Mixer a receptek leírásánál általában csak "koktélos poharat" említ, s az olvasó józan eszére hagyja a választást. A következő cca. tucatnyi fajtából már minden koktélhoz lehet alkalmas poharat találni:

   Ballon poharakLikőrös poharakSnapszos poharakOld fashioned poharakTumbler poharak  
SöröspoharakFlőték és a hasonlókBorospoharakKoktélpoharakHosszúitalos poharakFüles poharak 

A konkrét választásnál a legfontosabb szempont az ital mennyisége; egyrészt számolni kell a jégkockák, vagy a (habzó) felöntés számára szükséges hellyel is, másrészt egy túlzottan nagy pohár nehezebben díszíthető vagy hűthető le. A továbbiakban is   hasonlóan egyszerű megfontolások igazítanak el. Például egy forró puncshoz nyilvánvalóan hőálló, füles edény dukál, viszont egy rétegezett koktél  vékony falú, magas, keskeny pohárban nyújtja a legszebb látványt. A darabos gyümölcsök könnyebben kezelhetők egy széles pohárban, míg egy keskenyben hosszabban gyöngyözik az ital a szénsavas felöntés után... 

Söröspoharak | Flőtefélék | Ballon poharak | Likőrös poharak | Snapszos poharak | Old fashionedek | Tumblerek | Borospoharak | Koktélpoharak | Hosszúitalos poharak | Füles poharak

 


Ez a lap a Mr. Mixer oldala. Gazda: csomópont. Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!