Mi van az üvegben?
 

Abszint (Absinthe, Absinth) – az iparszerű szeszgyártás történetében legmagasabb (legális), 60-80 %-os alkoholtartalommal előállított (zöld vagy színtelen) ital. Nemzetközi szabvány híján igencsak különféle készítmények kerültek/kerülnek forgalomba e néven. Eredetileg fehér ürömfű, ánizs, római édeskömény és más fűszerek alkoholba áztatásával, majd lepárlásával készítették, míg például egy tipikus olcsó verziójában fehér ürömfű, fűszerek és desztillált alkohol egyszerű keveréke. A XX. század elején (kábítószerjellegű és addiktív káros hatására hivatkozva) szinte az egész világon betiltották. Az ezredfordulóra részben rehabilitálták; ma már az Európai Unióban - igaz korlátozott tujontartalommal - ismét forgalmazható.

Advokat (Advocat, Avocat, Advocaat, Advokaat) – fűszeres gabonapálinkán alapuló holland tojáslikőr, alkoholtartalma min. 14 % (e kifejezést ma már általánosságban is használják a tojáslikőrök megnevezésére)

Akvavit (Aquavit) – köményízű, dán gabonapálinka, alkoholtartalma 38-45 %  (Ismertebb márkái: Aalborg, Bommerlunder, Kronenkreuz, Malteserkreutz)

Allasch – gabona- vagy burgonyaszesz-alapú köménypálinka, vagy köménylikőr (nevét a Riga melletti Allasch községről kapta)

Amaretto – olasz, fűszeres mandulalikőr, alkoholtartalma 28 % (e kifejezést ma már általánosságban is használják a mandulalikőrök megnevezésére)

Amer Picon – francia, kesernyés aperitif, alkoholtartalma 30 %

Ampelos – magyar vermut

Agmiral – holland köménypálinka

Angostura – Venezuelából, illetve Trinidad szigetéről származó, s Angostura cserjével ízesített keserű, (főleg száraz) italok aromásítására használják, alkoholtartalma cca. 40 %

Anisette – francia ánizslikőr, alkoholtartalma legalább 30 %

Aperol – rebarbaraalapú gyomorkeserű, alkoholtartalma 11 %

Applejack – amerikai, érlelt almapálinka

Aqua D'oro – olasz rozmaringlikőr

Armagnac – fahordóban érlelt francia borpárlat  (Ismertebb márkái: Chabot, Janneau, Marquis de Montesquieu, Sempé) bővebben

Arrak (Arrack) – rizsből és cukornádból (vagy pálmalevélből) készült kelet-ázsiai pálinka, alkoholtartalma cca. 45 %

Becherovka – keserű, cseh fűszerlikőr, nevét Josepf Becher patikusról kapta

Benedictine – aranysárga normandiai keserűlikőr, alkoholtartalma 43 %

Bernina-Bitter – svájci aperitif

Bierbrand – sörpárlat, alkoholtartalma min. 38 %

Bitter Lemon – a limette (lime, zöldcitrom) héjából készült kinintartalmú, alkoholmentes ital (hasonló jellegű a Bitter Orange, illetve a Bitter Grapefruit is)

Boonekamp – holland gyomorkeserű, alkoholtartalma 48 %

Borovicka – szlovák borókapálinka, alkoholtartalma 38-40 %

Brandy – borpárlat, alkoholtartalma min. 36 % (receptekben olyankor jelent pálinkát, ha a nevében megkülönböztető jelzőként valamilyen <nem szőlő> gyümölcs <elsősorban: szilva, narancs, sárgabarck, cseresznye, feketeribiszke> szerepel) bővebben

Byrrh – francia, boralapú aperitif, alkoholtartalma 18 %

Cachaça – brazil cukornádpálinka

Calvados – érlelt, normandiai almaborpárlat, alkoholtartalma 42 %

Campari – gyógynövényekkel és füvekkel ízesített kesernyés olasz aperitif, alkoholtartalma 27 %, jéggel és szódával szokás felszolgálni

Campari Soda – Campari Bitter és szódavíz 4:6 arányú keveréke

Cape Corse – francia aperitif, alkoholtartalma 15-20 %

Carlsberg – keserű fűszerlikőr

Carpano – olasz vermut

Cassis – svájci ribizlipálinka, alkoholtartalma 40-45 %; vagy francia feketeribizli-likőr; vagy ribizliszirup (e kifejezést ma már általánosságban is használják a feketeribizke-likőrök megnevezésére)

Centerbe – olasz fűszeres likőr

Chambery – francia vermut

Champagne – francia, palackban erjesztett pezsgő bővebben

Chanelle – fahéjízesítésű likőr

Charleston Follies – különféle gyümölcsökből komponált likőr

Chartreuse – francia fűszerlikőr (sárga/édes vagy zöld/száraz), alkoholtartalma 43-55 %

Chatenét (Chastenet) – francia vermut

Cherry brandy – cseresznyelikőr vagy -pálinka, alkoholtartalma min. 25 % (e kifejezést meggypárlatok és -likőrök megnevezésére is használják)

China Martini – keserűlikőr, alkoholtartalma 31 %

Cider (Cidre) – könnyű, legtöbbször szénsavas almabor

Cinzano – olasz (cég és) vermutcsalád

Cinzano Bitter – kesernyés olasz aperitif

Citronelle – citromszirup

C.L.O.C. – dán köménylikőr

Cognac – fahordóban érlelt borpárlat, alkoholtartalma 40 % (Ismertebb márkái: Courvoisier, Hennessy, Martell, Remy Martin) bővebben

Cointreau – narancshéjjal ízesített, színtelen francia likőr, alkoholtartalma 40 %

Cream – önmagában tejszínt jelent, de valamely ital nevével együtt az abból készült - tejet vagy tejszínt tartalmazó - krémlikőr elnevezése, pld. Kahlúa Cream vagy Drambuie Cream

Cream of Coconut – alkoholmentes kókuszdiókrém, italok édesítésére és aromásítására használják

Créme de ... – sűrű, nagy cukortartalmú, többnyire borpárlatra épülő likőrök, a nevükben is megjelenő ízesítéssel, alkoholtartalmuk legalább 25 %

Cynar – articsóka alapú keserű aperitif, alkoholtartalma 16,5 %

Curaçao – Curaçao szigetéről származó, holland, borpárlat-alapú narancslikőr (kék, fehér, zöld, piros, vagy narancsszínű)

Donnler – svájci gyomorkeserű

Drambuie – skót whisky-mézlikőr, alkoholtartalma 40 %

Dubonnet – francia, vörösbor-alapú aperitif, alkoholtartalma 18 %; tisztán vagy szódával szolgálják fel

Eau-de-vie de biere – francia sörpárlat, alkoholtartalma min. 38 %

Eau-de-vie de marc – francia törkölypálinka

Eau-de-vie de poire – francia körteborpárlat

Enzian (Gentian) – az Alpok vidékén az encián gyökeréből nyert párlat, alkoholtartalma 40-50 %; hűtve szolgálják fel

Fernet Branca – egy milánói cég gyomorkeserűje, alkoholtartalma 45 %

Forbidden-Fruit – naranccsal és grapefruittal ízesített likőr

Fox bitter – svájci aperitif

Galliano – olasz fűszerlikőr, alkoholtartalma 35 %

Gancia – olasz vermut

Genever (Geniévre, Geniever, Jenever) – borókával és egyéb fűszerekkel vagy gyümölccsel ízesített, érlelt gabonapálinka, alkoholtartalma 38-43 %

Gin – angol gabonapárlat, melyet árpából, rozsból készítenek és borókával, valamint más fűszerekkel ízesítenek, alkoholtartalma 38-45 % (Ismertebb márkái: Booth, Gordon's, Burnet, Seager, Seagram's, Nikolsen, Beefeater, Walker, Steinhäger) bővebben

Ginger Ale – gyömbérízű limonádé

Grand Marnier – francia, borpárlat-alapú narancslikőr, alkoholtartalma 40 %

Grappa – olasz törkölypálinka, alkoholtartalma 40-46 %

Grenadine – piros szeszmentes gránátalma-szirup, italok színezésére és édesítésére használják

Griotte – francia cseresznyepálinka

Groseilles Syrup – francia szederszirup

Habzóbor – erjesztett vagy szénsavval dúsított bor bővebben  

Half om Half – Curaçaoból és Orange-Bitterből készített holland likőr

Hefebrand – (bor- vagy gyümölcs-) seprőpálinka, alkoholtartalma min. 38 %

Himbeergeist – német málnapálinka, alkoholtartalma 40 %

Hubertus – fűszeres likőr

Irish Mist – ír whiskey-mézlikőr

Isolabella – olasz vermut

Istra bitter – délszláv kesernyés aperitif, alkoholtartalma 32 %

Iva Bitter – alpesi füvekből készült gyomorkeserű

Izarra – francia, mézzel és borpárlattal ízesített likőr, alkoholtartalma 43-45 %

Jägermeister – német gyógynövénylikőr, alkoholtartalma 35 %

Kahlúa – mexikói kávélikőr, alkoholtartalma 26,5 %

Keuck – török kávélikőr, alkoholtartalma 31 %

Kirsberry – dán cseresznyelikőr, alkoholtartalma 25 %

Kirschwasser – német/svájci cseresznyepálinka, alkoholtartalma 40-50 % (meggypárlatokra is használatos elnevezés)

Kontiki – ginből, citromból, grapefruitból készített likőr, alkoholtartalma 22 %

Kümmel – köményes likőr, alkoholtartalma 43 %; erősen hűtve szolgálják fel

Luxardo – olasz cseresznyelikőr

Madeira (Madére) – Madeira szigetéről származó, portugál borkülönlegesség, alkoholtartalma 15-20 % bővebben

Makiza – szilvaszirup

Malaga – spanyol csemegebor, alkoholtartalma cca. 17 %

Malibu –  kókusz ízesítésű, édesített fehér rum, alkoholtartalma 21 %

Mandorlata – mandulaszirup

Maraschino – dalmát cseresznyelikőr, eredetileg Maraska-cseresznyéből készítik, alkoholtartalma 30-35 %

Marc – francia almatörköly-pálinka, alkoholtartalma 40-45 %

Martini – olasz (cég és) vermutcsalád, alkoholtartalma 16-18 %

Martini Bitter – kesernyés aperitif, alkoholtartalma 25 %

Marsala – szicíliai édes bor, alkoholtartalma 15-20 %

Mastic – görög ánizslikőr, alkoholtartalma 38-40 %; ha vizet adnak hozzá, opálossá, tejszerűvé válik az ánizsolajtól

Mastica – bolgár édeskömény-aperitif

Mazarin – francia keserűlikőr

Mecseki – fűszeres likőr

Metaxa – görög, vörös szőlőből készített, kissé fűszeres brandy, alkoholtartalma cca. 40 %  bővebben

Metheglin – malátából és mézből gyártott angol likőr

Mezcal – mexikói agavépálinka, amelyre alapanyagának összetétele, vagy gyártási helye miatt nem használható a tequila elnevezés (Ismertebb márkái: Del Maguey, Lajita, Monte Alban)

Midori – japán dinnyelikőr

Mirabelle – elzászi szilvapálinka, eredetileg Mirabelle-szilvából készítik

Mistra – színtelen, ánizsos likőr, alkoholtartalma min. 40 %

Nocino – zölddió ízesítésű likőr, alkoholtartalma min. 30 %

Noilly-Prat – francia vermut

Orange-Bitter – narancshéj-keserű, (főleg édes) italok aromásítására használják, alkoholtartalma cca. 40 %

Orgeat Syrup – alkoholmentes mandulatejszirup, italok illatosítására használják

Ouzo – görög ánizspálinka, alkoholtartalma 38-50 %; ha vizet adnak hozzá, opálossá, tejszerűvé válik az ánizsolajtól

Pacharán  – kökény ízesítésű spanyol gyümölcspárlat, alkoholtartalma min. 25 %

Parfait Amour  – fahéjjal és lila virágszirmokkal ízesített likőr

Pastis – ánizsízű aperitif, alkoholtartalma min. 40 %

Pernod – ánizsízű aperitif, alkoholtartalma 40-45 %; ha vizet adnak hozzá, opálossá, tejszerűvé válik az ánizsolajtól

Perry – könnyű, általában szénsavas körtebor

Pisco – agyagedényben érlelt dél-amerikai borpárlat  bővebben

Portói – érlelt, portugál csemegebor, alkoholtartalma 16-20 %; nevét Oporto városáról kapta (Ismertebb márkái: Royal Oporto, Sandeman, Fonseca, Cockburn, Ferreira) bővebben

Punch au Rhum – rum alapú likőr

Raki (Rakija) – török, bor- vagy gyümölcs-alapú ánizspálinka, alkoholtartalma 40-50 %

Ramazotti – Ausano Ramazotti által 1815-ben kikevert gyomorkeserű, alkoholtartalma 30 %

Rose’s Lime Juice – limette-szirup, italok édesítésére és aromásítására használják

Rubis – piros cseresznyelikőr

Rum (Ron, Rhum) – cukornádmelasz-párlat, alkoholtartalma 38-54 % (Ismertebb márkái: Bacardi, Captain Morgan, Havanna Club) bővebben

Sambuca – bodzabogyóból és édesgyökérből készített ánizsízű olasz likőr, alkoholtartalma min. 38 %

Sherry (Jerez, Xéres) – spanyol (többnyire száraz) csemegebor, alkoholtartalma 14-25 % (Ismertebb márkái: Amantilando, Hanzanilla, Sandeman, Domecq, Gonzales Byass) bővebben

Sligovica (Slivovitz, Slivovica) – érlelt, délszláv szilvapálinka, alkoholtartalma 40-45 %

Sloe Gin – gin alapú kökénylikőr, alkoholtartalma min. 25 %

Southern Comfort – narancs-barack aromájú whiskeylikőr, alkoholtartalma 40 %

Steinhäger (Schinkenhäger) – borókával ízesített német gabonapálinka, alkoholtartalma 40 %

Strega – olasz gyógynövénylikőr

Szaké (Sake) – japán rizsbor, alkoholtartalma 15-20 %

Tangerinette – francia mandarinlikőr

Tequila – mexikói agavépálinka, alkoholtartalma cca. 45 % (Ismertebb márkái: Sierra, Sauza, Cuervo, Olmeca, Camino Real) bővebben

Tia Maria – rum alapú kávélikőr, alkoholtartalma 31,5 %

Tiffin – tealikőr, alkoholtartalma 35 %

Triple Sec – keserűnarancs héjával ízesített narancslikőr

Underberg – német gyomorkeserű, alkoholtartalma 49 %

Unicum – gyomorkeserű likőr, alkoholtartalma 42 %

Vandermint – csokoládéaromával ízesített holland borsmentalikőr, alkoholtartalma 30 %

Vermut – alkohollal, fűszerekkel, cukorral dúsított csemegebor, alkoholtartalma 16-18 % (Ismertebb márkái: Martini, Cinzano, Carpano, Chambéry, Gancia)   bővebben

Vinjak – borpárlat  bővebben

Vodka – gabonapálinka, alkoholtartalma 40-75 % (Ismertebb márkái: Wyborowa, Zuborowka, Sztolicsnaja, Moszkovszkaja, Finlandia, Smirnoff, Absolut Vodka) bővebben

Weinbrand – borpárlat, alkoholtartalma min. 36 %  bővebben

Whisky (Whiskey) – fahordóban érlelt gabonapálinka, alkoholtartalma 40-45 % (Ismertebb márkái: Ballantinés, Chivas Regal, William Grants, Jack Daniels, J & B, Jim Beam, Black Velvet, Johnnie Walker, Seagram’s) bővebben

Zubrovka – lengyel, bivalyfűvel ízesített vodka

 


Ez a lap a Mr. Mixer oldala. Gazda: csomópont. Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!